Literární večer s knihou Bílá voda

Datum / čas
02.05.2023
19:30–21:00


Milí přátelé duchovní literatury, v rámci cyklu „život a spiritualita řeholních řádů“ vás srdečně zveme v úterý 2. 5. 2023 v 19.30 do farní knihovny na literární večer tentokrát nad románem Bílá Voda, který napsala Kateřina Tučková. Vydání románu Bílá Voda se v minulém roce nedalo přehlédnou, přináší důležité téma postavení žen v církvi a zejména připomíná pozapomenuté události kolem nezákonného zavírání ženských klášterů a rušení ženských řeholních řádů v komunistickém Československu (akce Ř). Je to téma, které by podle nás nemělo být zapomenuto, zároveň bychom se chtěli dozvědět nakolik se románová fikce odchýlila od reality. 

Proto jsme rádi, že naše pozvání přijali jako hosté večera: Jaroslav Šebek, historik, který se mimo jiné zabývá českými církevními a náboženskými dějinami z období totality; sr. Magdalena, voršilka, která do Bílé Vody jezdila za sestrami krátce před Sametovou revolucí; Zbyněk Gregora, který měl v rámci České katolické charity v Praze v letech 1990–2000 na starosti po technické stránce cca 35 charitních domovů pro řeholnice a kněze v ČR, tzn. i komplex jednotlivých domovů a hostiárny v Bílé Vodě.

Román Bílá voda je po Žítkovských bohyních, Vyhnání Gerty Schnirch a divadelní hře Vitka dalším textem Kateřiny Tučkové se silnými ženskými hrdinkami. Přijďte s námi diskutovat nad otázkami, které ve Vás román Bílá Voda vyvolává.

Těšíme se na vás 

Marián a Mirka Kročkovi