Postní doba 2023

Začíná naše 40denní příprava na Velikonoce. Období intenzivnější modlitby, postu a skutků milosrdenství letos propojme se svou solidaritou s trpícím lidem Ukrajiny.

  1. Popeleční středa 22. února. Při všem bohoslužbách (6.30, 17.00 a 18.30) bude udílen popelec. Od 16 h je příležitost ke svátosti smíření pro děti
  2. Adorace za ukončení války: V pátek 24. února uplyne 1 rok od zahájení ruské agrese a války na Ukrajině. Zveme k adoraci za ukončení války v pátek 24. 2. od 17 do 18 h.
  3. Křížové cesty: každou postní neděli od 14.30 h, na Velký pátek ráno v kostele, dopoledne venkovní. Prosíme společenství či skupiny ve farnosti, aby se přihásily k přípravě a vedení těchto křížových cest na tomto formuláři.
  4. OBNOVA FARNOSTI 11. března. [Program najdete zde.] Připravuje ji František Blaha a Radek Gottwald na téma: Cesta důvěry se sv. Terezičkou. Začneme od 8.30. Dvě dopolední zamyšlení budou stejná jako ta odpolední. Mše svatá může být společná pro dopolední i odpolední účastníky. Mohou se na ní setkat rodiče i s dětmi a po bohoslužbě si děti předat. V čase osobní modlitby bude k dispozici více zpovědníků. Po celý den bude možnost se občerstvit ve farním sále. Pokud někdo přinesete něco k zakousnutí pro ostatní, budeme rádi. Na tuto obnovu se není třeba hlásit.  Více informací František Blaha, fxblaha@sdb.cz
  5.  OBNOVA PRAŽSKÉ SALESIÁNSKÉ RODINY A DALŠÍCH ZÁJEMCŮ 25. března.  [Program najdete zde.] Připravuje ji Václav Jiráček a Josef Trochta.  Zájemci z farnosti, kteří se chtějí obnovy zúčastnit a koupit si oběd za 120 Kč, ať se přihlásí do 20. 3. na níže uvedený e-mail. Během celého dne bude možnost občerstvení ve farním sále. Václav Jiráček, jiracek@sdb.cz
  6.  OBNOVA MLÁDEŽE proběhne 18. března. Sledujte sociální sítě Salesiáni Kobylisy a Úterky u Terky pro více informací.
  7. Slavnosti v postní době: sv. Josefa budeme liturgicky slavit až v pondělí 20. března (mše 6.30 a 18.30) a slavnost Zvěstování Páně v sobotu 25. března (mše 6.30, 18.30 h a v rámci obnovy v 15.30).
  8. Předvelikonoční příležitost ke SVÁTOSTI SMÍŘENÍ:
    • Ve čtvrtek 2. března od 19 do 22 h. 
    • V rámci postních obnov o sobotách 11. a 25. března (viz výše).
    • Od 27. do 30. března bude “posílená” zpovědní služba od 18 h. 
    • Od 31. března do 4. dubna bude každý den od 17 do 18.30 hodin. 
    • V jiné dny (kromě Velikonočního třídení) půl hodiny před nedělními bohoslužbami, každý den půl hodiny před večerními bohoslužbami, případně po domluvě s knězem.
    • Zpovídání dětí ve středu 5. dubna od 16 hodin. 
  • Návštěvy nemocných – pokud víte o starších a nemocných lidech, kteří stojí o předvelikonoční návštěvu kněze, zapište je v sakristii nebo zatelefonujte na 283 029 165. Opravdu je RÁDI navštívíme a setkáme se s nimi. 
  • Katechumeni prožívají závěrečnou část přípravy na křest. Na křest se připravují s Radkem Gottwaldem a Katkou Cveklovou tři dospělí a s Vlastíkem Vajďákem jeden chlapec školního věku. Budou přijati mezi čekatele křtu 26. února v rámci víkendu ve Zdicích. Skrutinia a žehnání proběhnou u Sv. Terezičky 12. 3. v 7.30 hod., 19. 3. v 9.00 hod. a 26. 3. v 10.30 hod. Pamatujte na ně prosím ve svých modlitbách. 
  • Úklid kostela. Moc prosíme všechny ochotné k předvelikonočnímu úklidu kostela a jeho okolí v sobotu 18. března od 9 hodin. Přijďte prosím v hojnějším počtu. V adventu nás bylo opravdu málo. Máte-li nějaký svůj oblíbený uklízecí nástroj, můžete si ho vzít s sebou. Děkujeme předem.

Další podněty:

  • Malý průvodce postní dobou – v kostele už v tištěné podobě rozebrán; můžete si ho stáhnout v Google Play jako aplikaci do mobilu.
  • Postní kapky 2023k přípravě na Velikonoce je možné opět využít i „Postní kapky“ na téma POSTNÍ CESTA A LÁSKA V RODINĚ. Prostřednictvím mobilní aplikace (Android i iOS), e-mailu, SMS nebo webové stránky můžete každý den dostat krátké inspirace. Více na www.postnikapky.cz
  • Poselství papeže Františka k postní době 2023: ZDE.
  • Seriál videí na každý den doby postní pro děti v projektu Vlčí doupě. Tato minutová zastavení mají pomoci objevit, jak vzácní a důležití pro našeho Boha každý z nás jsme. Pro malé diváky je tu i možnost zapojit se do soutěže o úžasné ceny (obrázek k soutěži ke stažení zde). Podrobnější informace v úvodním videu: https://youtu.be/YNX545v6VVE
  • Postní modlitební setkání P. Josefa Prokeše na lomec.cz. Na tuto postní dobu Vás zvu k setkání po malých skupinkách po domech. Skupinky by mohly mít 5-15 členů, setkání jsou tři. Na setkání jsou připravené texty (PDF, Word). K zapojení je zván každý. Prosím o otevřenost a pozornost k tomu, aby nikdo nezůstal stranou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *