Průvodce po pražských betlémech

Na konci adventní doby se v kostelech začínají objevovat betlémy. Je zvykem, že se na jesličky po celé vánoční období chodí dívat nejen křesťané, ale i lidé, kteří běžně kostely nenavštěvují. Pražské arcibiskupství stejně jako v minulých letech vydalo průvodce po těchto betlémech.

01 6.1.2014 BS u pravoslavných.jpg

Zdroj: betlemskesvetlo.cz

Obsahem brožury (pdf) je kromě seznamu přístupných betlémů a jejich historie také časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy navštívit, informace o historické a umělecké hodnotě betlémů i čas nedělních bohoslužeb. Projekt je opět doplněn i vánoční hrou pro děti „Sestav si svůj betlém“. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici do vyčerpání zásob jedna postavička. Dodneška se do akce zapojilo na 40 kostelů. Betlémy jsou vystaveny po celou dobu vánoční, která začíná v předvečer slavnosti Narození Páně (Štědrým večerem) a končí svátkem Křtu Páně (v roce 2015 je to 11. ledna).

Tradice stavění betlémů je spojena s římskou bazilikou Santa Maria Maggiore, kde byla vytvořena kopie Betlémské jeskyně již v 5. stol. po Kristu. Skutečné jesličky, jak je známe dnes, jsou spojovány se sv. Františkem z Assisi, který toužil zprostředkovat atmosféru vánoční noci všem lidem, a proto sestavil živý betlém, u něhož slavil Vánoce v roce 1223.

V našich zemích se tradice stavění betlémů zrodila počátkem období baroka. V Praze mohli lidé poprvé spatřit jesličky v  kostele sv. Klimenta na  Starém Městě v roce 1562. Přestože byly v  některých dobách vykazovány z kostelů, jejich obliba se všeobecně rozšířila a zrodila se velká tradice lidových jesliček, z nichž některé se proslavily i za hranicemi naší země. Jednoznačnou pozoruhodností mezi pražskými betlémy je soubor čtyřiceti tří figur v  životní velikosti, které pocházejí z 18. století a nacházejí se v kapucínském kostele P. Marie Andělské na Loretánském náměstí.

Průvodce po betlémech (v pdf).

Zdroj: Pražské arcibiskupství, Aleš Pištora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *